Scoliose therapie

De methode Schroth is een oefentherapeutische methode die ontwikkeld is in Duitsland en daar met succes op grote schaal wordt toegepast. Middels wetenschappelijk onderzoek is de effectiviteit van deze driedimensionale oefenmethode aangetoont.

Deze oefenmethode richt zich op scoliose (een scheefstand van de wervelkolom) en op kyfose (gebogen stand van de wervelkolom). De oefentherapeuten en fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het internationale samenwerkingsverband CSST, hebben hun opleiding gevolgd in de Asklepios Klinik in Bad Sobernheim in Duitsland.

Vergoeding

Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat de behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering, 18 behandelingen per jaar.

Voor volwassenen geldt dat de vergoeding plaatsvindt vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de diagnose kan de vergoeding plaatsvinden vanuit de basisverzekering wanneer deze deel uitmaakt van de lijst chronische aandoeningen. Raadpleeg voor meer informatie uw verzekeringspolis of vraag het uw therapeut.

De methode

De Schroth methode combineert de ademhaling met het maken van corrigerende bewegingen in de verschillende vlakken tegelijk. Zo worden verkrampte spieren gerekt en verzwakte spieren versterkt, waardoor een correctie van de stand van de wervelkolom verkregen wordt.

Thuis oefenen

Er worden oefeningen aangeleerd die thuis gedaan kunnen worden zodat een optimaal resultaat bereikt kan worden. Het thuisoefenen is daarmee een essentieel onderdeel van de behandeling.

De Schroth therapeut heeft daarnaast een coachende rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen en het bewust worden van de eigen voorkeurshoudingen.